DR beskæres voldsomt: Minus 20%

Regeringen og DF har i dag meldt ud, at de vil gennemføre en nedskæring af DRs budget med 20% over 5 år. Det er stærkt bekymrende, da DR gennem de sidste mange år har vist evne og vilje til at producere mere tv for færre midler.

Man kan med rette spørge sig selv, om det er den rigtige medicin til en situation, hvor dansk medieindhold er truet af amerikanske mediegiganter. Og det virker helt uforståeligt, at et parti som DF, der angiver at forsvare Danmark og danske værdier, beskærer det mediehus, der er den største producent af danske medieindhold. Det ligner mere et personligt hævntogt fra nogle politikere, der ikke kan lide DRs nuværende ledelse eller deres måde at drive “butikken” på. Det skal huskes, at kulturminister Mette Boch for få år siden var direktør i DR under den nuværende generaldirektør – og blev smidt ud af direktionen.

Mediepolitisk kan man også spørge sig, hvad forskellen er mellem Ungarns og Polens øgede statsstyring af medierne, og den statsstyring af danske medier, der nu er demonstreret.

Danske Medier, som bl.a. repræsenteret aviserne, har længe ønsket en beskæring af DRs tilstedeværelse på internettet med gratis nyheder. De tror så, at de fremover kan sælge noget mere til danskerne. Mon ikke licensbesparelsen hurtigt får ben at gå på.

DR har altid været en hjørnesten i antenneforeningernes virksomhed. Sammen med TV2 står DR for 75% af alt tv, danskerne ser. Derfor må vi med bekymring se frem til de kommende forhandlinger om et medieforlig 2019-2022. Radikale, SF og Socialdemokratiet har allerede meldt ud, at de ikke vil forhandle om et medieforlig, der har en 20% besparelse på DR som forudsætning.