Advarsel: Useriøst tilbud og ulovlig markedsføring fra FDA

FDA har den 30.3. udsendt et tilbud til ikke-medlemsforeninger, herunder til medlemmer af A2012, der ligner en lotteriseddel eller et pyramidespil. Det er et tilbud på 1 eller 2 års medlemskab af musikstreamingtjenesten Tidal.

Det useriøse er især, at FDA ikke beskriver Tidal og ikke sammenligner med 10 andre musikstreamingtjenester, deres teknik, vilkår eller priser. Ej heller, at et direkte abonnement på Tidal kan opsiges med 1 måneds varsel, mens FDAs tilbud er bindende i 1 eller 2 år, hvilket formentlig er ulovligt. Videre ikke, at man kan få 30 dages gratis prøveperiode ved direkte køb, men ikke gennem FDA, at Tidal kan erhverves gennem flere mobiltelefonabonnementer, at Tidal får meget dårlige bedømmelser hos Trustpilot, og at man skal handle inden 14.4., mens meget af Danmark er lukket ned pga. corona. Det er endelig direkte skamløst, at FDA blander dette tilbud sammen med indsamling af penge til FDAs åbenbart slunkne kasse.

Uopfordret markedsføring med e-mail, som det er sket her,  er i åbenbar strid med Markedsføringsloven, og FDA står formentlig til en bøde på 10-50.000 kr., hvis nogen anmelder FDA til Politiet eller Forbrugerombudsmanden.

Som om det ikke var nok, er FDAs tilbud formentlig vedtægtsstridigt at acceptere og dermed ansvarspådragende for en antenneforenings bestyrelse. A2012 vurderer nemlig, at tilbuddet falder uden for formålsparagraffen for de fleste antenneforeninger. Det baserer vi på studiet af en række vedtægter, der slår fast, hvad der er foreningens formål. Indkøb til lager af adgang til en musikstreamingtjeneste, som muligvis ikke kan sælges til medlemmerne, og som derfor kan påføre foreningen et tab, er vedtægtstridigt, hvis det ikke er optaget på budgettet eller på anden måde godkendt af generalforsamlingen, og det kan ingen nå til den 14.4. Hertil kommer ansvar fordi handelen ikke indeholder sædvanlig forbrugerbeskyttelse. Derfor skal bestyrelsesmedlemmer (de, der måtte stemme for FDAs tilbud) personligt dække et evt. tab, og det dækkes ikke af bestyrelsesansvarsforsikringen.

A2012 anbefaler derfor alle nøje at checke foreningens vedtægter, og herefter formentlig se bort fra FDAs henvendelse.